Friday, 4 December 2015

DAUN GELENGGANG



Daun gelenggang ataupun nama saintifik iaitu Cassia Alata atau Senna Alata merupakan penawar penyakit kulit seperti kurap dan panau yang mujarab.

Untuk masalah sembelit, satu sudu teh air rebusan daunnya boleh diambil sebagai julap. Akar gelenggang boleh digunakan untuk mengatasi masalah uterus (rahim).Air rebusan daunnya juga dijadikan ubat cacing, penawar sawan, resdung, bengkak saluran nafas, Di sesetengah negara Amerika Selatan, air rebusan akarnya dan akar alamanda digunakan untuk merawat penyakit malaria.

Daun gelenggang segar juga di petik dan dikeringkan. Setelah daun daun gelenggang dikeringkan secara jemuran semulajadi, ia akan di salaikan diatas bara api, untuk menimbulkan rasa dan aroma, daun daun yang telah disalai di simpan untuk di minum sebagai teh, yang dikenali sebagai teh Sulok oleh orang Sarawak. Rasanya ringan dan baik sebagai minuman melawaskan kencing (diuretic), menurunkan kolestrol darah (blood cholesterol) dan membersihkan perut. Sekarang daun gelenggang ini telah diproses dan dijadikan krim untuk penyakit kulit.

Sumber:

http://herbadantumbuhan.blogspot.my/2012/11/khasiat-gelenggang.html

POKOK KELADI TIKUS



Keladi Tikus adalah sejenis tumbuhan meliar dari keluarga Araceae. Nama saintifiknya ialah Typhonium Flagelliforme (Lodd) Blume. Tergolong dalan genetik Typhonium, Keladi Tikus juga dikenali dengan beberapa nama lain lagi seperti talas kunting, bira kecil, ileus gofu sepa dan trenggiling mentik.

Keladi tikus adalah nama yang kurang dikenali di rantau ini, terutamanya kita di Malaysia, tetapi pada negara luar, herba telah dikenali sebagai salah satu daripada herba besar yang telah berjaya menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti keputihan, buasir, sakit gigi, radang paru-paru, sakit dada akibat merokok, termasuklah penyakit yang menjadi pembunuh nombor dua dunia iaitu kanser.Tanaman ini diakui mempunyai nilai anti kanser pada awal 1990’an.

Pokok keladi tikus juga terkenal dikalangan para tabib (sense) Cina yang menggunakan nya dalam komponen herba tradisional mereka untuk rawatan kahak berangin (wind-phlegm), penyakit yang menyebabkan kejangan otot dan untuk pesakit lumpuh lidah, muka atau percakapan.

Sumber:

http://lawankanser.net/keladi-tikus.html

http://lawankanser.net/

Thursday, 3 December 2015

BUAH GOREK


Buah gorek mempunyai banyak khasiat dan sukar ditemui di Malaysia.
Buah gorek juga dikenali sebagai kamaunggik / senggahar dikalangan penduduk Sabah.
Nama saintifik bagi buah gorek ini ialah Caesalpinia Crista.

Zaman dahulu kala sebelum adanya guli buah gorek digunakan sebagai buah congkak. Menurut kata orang tua-tua buah gorek ini boleh digunakan untuk menundukkan suami ata isteri.

Buah Gorek dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti :
Ginjal, Darah tinggi, Asma, Obesiti, Stroke, Gatal-gatal, Diabetes, Hypertensi, Huluran, Herba bersalin, Membantu kelancaran haid, Sakit Kepala atau Migran, Keputihan, Melancarkan buang air besar, Buasir, untuk Kejantanan lelaki dan lain-lain


Sumber:
http://uruttradisionallelaki.blogspot.my/2010/03/buah-gorek.html

http://buahgorek.blogspot.my/2012/09/buah-gorek-khasiatnya.html

POKOK AYAM MAS


Pokok Ayam Emas ialah sejenis pokok paku gajah dalam keluarga pakis Dicksoniaceae. Ia juga dikenali sebagai Penawar Jambi, Pakis Monyet, Pakis Emas, Pakis Sun Go Kong dan juga Pakis Hanuman, dan golden chicken fern dalam bahasa Inggeris. Di China dalam kitab tua mereka ada dikaitkan akan pokok ini dengan siluman kera kerana pokoknya yang misteri dan seakan-akan berntuk kera.

Bulu pokok ini dikatakan boleh digunakan untuk menghentikan pendarahan. Pokok ayam mas jika diminum airnya dipercayai boleh menstabilkan darah tinggi dan kencing manis. Selain memberi tenaga ia juga berfungsi membuang angin dalam badan, melegakan sakit urat, resdung, kolestrol tinggi dan lemah jantung. Penghidap gout/batu karang dan buasir/sembelit juga boleh mengamalkan herba ini.

Untuk pengetahuan pembaca herba ini tidak boleh direbus menggunakan periuk biasa kerana kemungkinan besar periuk anda akan berlubang/bocor. Anda dinasihatkan agar merebusnya menggunakan periuk tanah liat ataupun anda boleh merendamnya dengan air panas dan disimpan didalam jug/bekas air.






Sumber:

Wikipedia Bahasa Malaysia

http://khazanahpurba.blogspot.my/2012/07/daun-ayamas-daun-ayam-emas-ayamas-pokok.html

Orang awam(penceritaan mulut ke mulut)