Monday 7 December 2015

KUNYIT



Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam. Selain digunakan dalam masakan kunyit juga digunakan sebagai ubat tradisional. Antara khasiatnya:

• Agen antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka + terbakar

• Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada

• Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru2

• Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak2.

• Boleh menghalang dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di dalam otak

• Boleh mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza

• Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan

• Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan membantu dalam pengurusan berat badan

• Telah lama digunakan dalam perubatan Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid

• Meningkatkan kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan

• Harapan kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas

• Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah

• Sangat pantas dalam penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak

• Boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang

Sumber:

https://ms.wikipedia.org/wiki/Kunyit

http://kongsibersamanora.blogspot.my/2012/07/khasiat-dan-kebaikan-kunyit.html

No comments:

Post a Comment